Niet goed, Geld terug
078-6456669 (Bereikbaar ma-vr 9:00-20:00)

Verlichting boven het zeeaquarium

De juiste verlichting, en ook de juiste instellingen zijn 1 van de belangrijkste onderdelen van een succesvol zeeaquarium.

Type verlichting (LED, HQI, T5), de instelling van uw verlichting en zeker de intensiteit van de verlichting zijn allemaal van groot belang hoe de dieren overkomen in het zeeaquarium.

Door het juist afstellen van uw verlichtingssysteem wordt de juiste habitat gecreëerd.

Diepte van het aquarium

Hoe dieper de bak, hoe intenser het licht moet zijn. Water absorbeert namelijk erg snel het licht, en dan met name het wittere spectrum. Zo is dieper in de zee vrijwel alleen maar blauw licht / het blauwe spectrum over.

Een aquarium van bijvoorbeeld 40 cm diepte (shallow reef), zal daarom minder sterke verlichting nodig hebben als een aquarium van 80 cm diep, of nog dieper (deep reef).

Plaats van koralen

Koralen die hoger op het rif leven (met name de SPS koralen) hebben behoefte aan een warmere lichtkleur (lagere kelvin).

Koralen die dieper leven hebben behoefte aan een hoger kelvin (meer blauw licht).

Sommige koralen leven op wel 50 meter diepte waar zo goed als geen licht is en hebben dus ook nauwelijks licht nodig, maar wel voer in de vorm van stof / plankton.

Deze koralen hebben een fluorescerende kleur waardoor ze makkelijker kunnen leven in het diepe water door middel van fotosynthese.

Deze soorten zullen veel licht niet waarderen en doen het beter onder meer blauwe of lagere PAR waarde verlichting.

PAR waarde

PAR is een afkorting voor “ Photosynthetically Active Radiation“. Een PAR-meter berekent de frequenties binnen het lichtspectrum dat koralen kunnen gebruiken voor de fotosynthese. Met andere woorden: het meet de lichtintensiteit zoals jouw koralen het zien. Dat licht gebruiken ze om te kunnen groeien en om Zoöxanthellen waar ze zich mee voeden te kweken.

Om de PAR waarde in jouw aquarium te meten bieden wij een zeer professionele PAR meter van Apogee te huur aan. Zo kunt u in kaart brengen of de koralen in uw aquarium de juiste PAR niveaus aan verlichting krijgen of dat je wellicht aanpassingen moet maken uw je verlichting.

De beste PAR waardes:

  • Hoger gelegen koralen zoals SPS doen het goed in 200 400-PAR
  • Lager geleden koralen, zoals LPS hebben liever minder licht (50 200-PAR).
  • Zachte koralen geven meestal de voorkeur aan lagere hoeveelheden par (25-125).

Zoöxanthellen

Zoöxanthellen zijn kleine eencellige algsoorten die in symbiose met koralen leven. Deze Zoöxanthellen zijn fotosynthetisch en hebben dus voldoende licht nodig.

Fluorescerende kleur van koraal

Het gebruik van de hoeveelheid aan blauw licht bepaald met name hoe de fluorescerende kleuren van het koraal naar voren komen.

Als je dus alleen wit of te veel wit licht gebruikt zal je de fluorescerende kleuren niet waarnemen, waardoor je minder onder de indruk zal zijn van het koraal.

Koralen uit de diepere wateren

Koralen uit diepere gedeeltes van de zee leven in het blauwere licht spectrum (hoe dieper in de zee, hoe meer blauw licht) en hebben vaak de mooiste kleuren. Deze koralen zijn erg populair, zeer kleurrijk, maar vaak exclusiever en dus duurder.

Foto's koralen van Ocean Store

Om de potentie en de fluorescerende kleuren van het koraal te laten zien, maken wij de foto's onder blauwe verlichting. Wij gebruiken bijvoorbeeld Ecotech Radion Gen 6 lampen, of Reef Factory Reef Flare Pro lampen.

De verlichting waardes liggen rond de -100% Blue, 100% Royal blue en 25%UW. Soms een paar producten tot maximaal 10% wit licht.

Verzending

  • Boven € 50,- gratis bezorgd in NL & BE
    Op voorraad Voor 16:00 besteld, morgen in huis *

Afbeeldingen